Alle vaartips voor sloep en meer!

15 februari 2021

Er is niks leuker dan een boot huren in Friesland. Lekker de hele dag onbezorgd op het water. Toch moet je met veel dingen rekening houden en kan het voor de beginnende schipper toch wel overweldigend zijn. Hier hebben we een vaartips voor jou op een rijtje gezet zodat je zorgeloos kan varen in een van onze sloepen/boten.

Rechts aanhouden

Net als in de auto is het op het water de bedoeling dat er zoveel mogelijk rechts aangehouden word. Ook als je in de betonde vaargeul vaart. Let wel op. Niet elk water is even diep. Houd ook altijd voldoende afstand vanaf de wal. Vastlopen kan namelijk voor forse schade zorgen!

Goed uitkijken en vooruitplannen

Een auto reageert in vergelijking met een boot veel directer. De boot heeft even tijd nodig om te reageren. Wil je remmen? Houd er dan rekening mee dat dit een stuk langer duurt dan je gewend bent. Houd dus ook altijd voldoende afstand. Vaar je in een kanaal? Zorg ook altijd dat je af en toe achterom kijkt. Sommige boten zijn een stuk groter dan jou en zullen vlak voor hun neus niet veel zien. Kom je een andere boot tegen en varen jullie recht op elkaar af? Laat tijdig zien welke kant je op gaat en blijf op dezelfde koers. Zo kan de andere watersporter goed inschatten welke kant je opgaat.

Snelheid

De snelheden op het water liggen een stuk lager. In de meeste vaarwegen geldt een maximum snelheid van 9 km/u. Houd er wel rekening mee dat varen ook voor een groot deel inschatten is. Hoe harder een boot gaat hoe hoger de golven die hij maakt zullen zijn. Deze golven kunnen voor veel schade en overlast zorgen. Zeker aan kades en de bootjes die daar aan vast liggen. Pas je snelheid dan ook aan naar de omgeving en andere watersporters.

Voorrang

Naast rechts aanhouden zijn er nog andere regels waar rekening mee gehouden wordt. Zo hebben ongemotoriseerde vaartuigen altijd voorrang op de vaartuigen met motor. Deze kunnen namelijk niet zo gemakkelijk remmen en uitwijken. Hier vallen kano’s, zeilboten en surfers ook onder! Vaar je in het kanaal? De beroepsvaart heeft te allen tijde voorrang. Deze schepen lijken door hun lengte langzaam te gaan. Maar schijn bedriegt. Zorg er dan ook altijd voor dat je achter deze boten langsgaat.

Voorbereiding

Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Zeker op zomerse dagen. Op het water verbrand je namelijk veel sneller en op open water is er weinig tot geen schaduw. Zonnebrand met factor 50+ is dan ook geen overbodige luxe. In het voorjaar kan het aan eind van de middag snel afkoelen. Dit komt omdat de watertemperatuur nog een stuk lager is dan in de zomer. Neem dan ook altijd een warme trui mee als je tot in de avond doorvaart.

Het water op is 0% op

Alcohol en sturen gaan niet goed samen. Op het water gelden er dezelfde regels als op het land. Ben jij schipper? Dan mag je niet drinken! De boetes zijn hoog(ze beginnen bij 500,- euro + een dagvaarding) en er wordt erg streng gecontroleerd door zowel de waterpolitie als Rijkswaterstaat.

Maar het allerbelangrijkste is lekker genieten van de vrijheid op het water!

 

Terug naar overzicht